24. 2. 2014

PlayStation emulácia

Už dlhšie sledujem a u viacerých ľudí, že majú problém si zahrať svoje obľúbené hry z PlayStationu. Pritom sa však nejedná o žiadnu svetobornú či náročnú emuláciu. Pravdupovediac je dnes možné zvládnuť to nielen na počítači, ale aj na zariadeniach (mobil/tablet) s operačným systémom Android. Je asi pochopiteľné, že sa sústredím hlavne na klasické PC s Windowsom.


Trocha histórie. Konzola Playstation 1 alebo označovaná aj ako PSX začala svoju povestnú púť na prelome rokov 94/95 v dobe kedy sa na trhu konzol ešte stále viedla tzv. bitová vojna medzi Nintendom a Segou. V podstate v dobe keď pécečkári ešte žili v MS - DOSe. Označenie revolučná, si vyslúžila práve kvôli využitiu 3D grafiky, o ktorej sa v tej dobe ani nechyrovalo. Keď sa tak zamyslím nielen u domácich konzol, ale aj u stolných počítačov to bola viac menej rarita. Dalo by sa špekulovať, že mnohé tituly, ktoré niesli hrdo v názve 3D, poväčšine neboli ničím iným ako priehrštím 2D spritov vykresľovaných tak, že mal dotyčný pocit 3D. Konzola si rýchlo vybudovala veľkú hráčsku základňu. Nebolo to však od večera do rána. A aj keď sa o Slovensku dalo hovoriť ako o krajine kde to hry ako také male ťažké, táto mašinka sa rýchlo udomácnila v našich rodinách. Hry boli rádovo drahšie ako u PC, ale nalejme si čistého vína, že pomerne rýchlo vznikli čipy, ktoré umožnili hrať "herné zálohy". 

Média: príchod a zrod legendy neostalo len tak bez povšimnutia a rýchlo na to sa začali zmienky o hrách pre túto mašinku šíriť aj vtedy klasických čisto počítačových periodikách. U nás môžem spomenúť napr. herný časopis RIKI, ktorý si vyhradil priestor pre krátke recenzie hier, ktoré boli z počiatku bez obrázkov. Nezaostávali však ani profesionálnejšie pojatý českí kolegovia LEVEL a SCORE. Boli to však plátky, ktoré sa sústredili hlavne na počítačových nadšencov. Aby toho však nebolo málo v 1998 začal pravidelne vychádzať "oficiální český PlayStation magazín", ktorý sa na prekvapenie všetkých tiež udržal niekoľko rokov a svoju púť ani tak skoro nezakončil pretože i keď v novom miléniu vyšla PlayStation 2 proste zmenili iba názov časopisu a pokračovali ďalej ako by sa nechumelilo. Pre milovníkov starej hernej beletrie som na internete objavil archív jednotlivých čísel a týmto Vám želám príjemné čítanie a spomínanie.

Svoje miesto zaujala PlayStaion nielen na papieri, ale aj v televízií, ktorá docielila toho, že sa z Crasha Bandicoota stala asi najobľúbenejšia herná postavička. V našich končinách dokonca obľúbenejšia ako Mário či ježko SONIC. Skôr narodený určite vedia, že reč je o televíznej súťaži MAXIHRA, ktorá bežala od pondelka do piatka na jednotke a hralo sa v nej o "hodnotné" ceny, ktoré zďaleka nedosahovali faktúr za telefón. Prvá cena samotná konzola bola však veľmi lákavá a pravdu povediac, ktoré decko by odolalo. Popri tom sme sa mohli s PlayStationom ako takým stretnúť aj v relácií LEVEL majstrov, ktorá bežala na prvej satelitnej slovenskej stanici VTV alebo ma napadá ešte relácia uvádzaná Andrejom Bičanom čoby recenzenta MEGABYTE. Čo dodať kto si tie doby pamätá schytal konskú dávku nostalgie...

EMULÁCIA: konečne sa dostávame k samotnému spusteniu hier a sústredím sa výhradne pre emulátor ePSXe s ktorým mám dlhoročne dobré skúsenosti a fachčím na ňom takpovediac od doby keď som svojho miláčika (konzolu) predal po rokoch do záložne. Od prvých ranných verzií sa toho dosť zmenilo a tak ako ho máme dnes je používateľsky priateľskejší ako v dobách keď som s ním začínal. Dnes je už v podstate jedno aký máte procesor, akú zvukovku či grafickú kartu. Pluginy sú odladené a tak to zvládnete snáď na každom PC. Jedna vec sa však nezmenila budete totiž potrebovať BIOS z PSX.

POSTUP: na začiatok by bolo dobré si stiahnuť a rozbaliť si poslednú verziu samotného emulátora ePSXe, ktorého oficiálne stránky nájdete tuto a odporúčam začať verziou 1.9.0, ktorá prináša oproti predchodcom zopár vylepšení, z vlastnej skúsenosti napr. bol odstránený problém s prepínaním CD u hier, ktoré sa nachádzajú na viacerých CD (napr. Heart of Darkness 2CD, FEAR EFFECT 4CD, Metal Gear Solid 2CD). Nečakajte však inštalačku, ktorú by ste si pohodlne spúšťali z ponuky štart. Preto je dôležité umiestniť si priečinok s programom na ľahko zapamätateľné miesto na vašom HDD.

                                   - emulátor mám rozbalený môžem hrať? 
                                  o NIE!!! Potrebuješ dodatočné audio-video pluginy a samotný bios. 

Môžete si stiahnuť mnou vytvorenú kompiláciu stadiaľto, čím si uľahčíte prácu. Konfigurácii sa však nevyhnete. Predpokladám, že sa nezhodneme na grafike a hlavne sa nezľaknite, že Vám bude ponúknuté na výber viacero pluginov.
Samotný BIOS, ktorý sa nachádza všade možne a trebárs aj tuto a osobne odporúčam ten s označením SCPH7001 aj keď by to malo byť v podstate jedno. Ide totiž iba o základnú rutinu alebo aj firmware pôvodnej konzoly, ktorý má viacero mutácií, bez neho sa však nepohneme ďalej.
Video plugin, tak to bude menšia hlavolamka pretože záleží dosť od toho akú grafickú kartu máte vo svojom počítači. Pluginy sa nachádzajú tuto a keď môžem odporučiť tak ja používam P.E.Op.S.OpenGL GPU alebo edgbla's Software Rendering Plugin veľmi by som s tým neexperimentoval. Hlavne aby všetko fungovalo ako má. To zistíme za chvíľu.
Audio plugin, ktorý je podstatnou súčasťou. Na výber je ich viacero a ja konkrétne používam Eternal SPU Plugin, s ktorým som nemal zatiaľ problémy. Ak by však nastali v čo pevne verím, že nenastanú skúste iné pluginy alebo aj pluginy, ktoré sú súčasťou emulátora.
CD-ROM plugin, taktiež dôležitá vec, ktorá zodpovedá za správne čítanie hier. Odporúčam teda CDRMooby, ktorý zvláda aj obrazy diskov - nie je tak nutné sa plhačiť ešte s DaemonTools. Existujú aj alternatívy a celkom schopný je aj základný plugin emulátora.

           a ďalšie prídavné pluginy, ktoré však nie sú nutnosťou a umožnia hrať trebars online tzv. NETPLAY alebo rôzne pluginy ovládania myšou nájdete tuto.

KONFIGURÁCIA: Ak máme teda všetko potrebné nasleduje samotná konfigurácia, ktorá prebieha cez Wizard Guide. Pred tým je však nutné rozbaliť BIOS (SCPH7001) do priečinku bios a všetky pluginy do priečinku plugins. U pluginov treba dbať na to aby boli jednotlivé knižnice *~*.dll priamo v priečinku plugins a nie v ďalšiom podpriečinku.

Cesta video pluginu by mohla vyzerať nasledovne:
X:\ePSXe priečinok\plugins\gpuBladeSoft.dll.

Ak to máme nasleduje step by step konfigurácia, ktorá začína výberom biosu. 

Pokračujte nastavením grafiky, pri ktorej odporúčam rozkliknúť a nastaviť podrobne rozlíšenie, hĺbku textúr atď. podľa rozlíšenia displeja. Nachádza sa tu taktiež tzv. "stretching" čo sú rôzne grafické filtre, ktoré napríklad vyhladia ostré hrany a ináč vylepšia originálne textúry hier.

V neposlednej rade je nutné zvoliť si ešte plugin zvuku a CD mechaniky, ktoré môžete využiť aj tie základné.

Nezabudnite ani na ovládanie, ktoré je defaultne nastavené na klávesnicu. Nie je však problém si ho zmeniť a ak mám poradiť, za predpokladu, že to myslíte s týmto emulátorom naozaj vážne a nielen čoby jednodňovú záležitosť zaopatrite si gamepad, ktorý sa dá poriadiť už za nejakých 10€ a využijete ho aj pri hraní hier určených pre Windows..



Ak ste si počínali správne tak teraz už stačí vyvolať iba kontextovú voľbu "file". Na výber sú síce 4 možnosti no najväčší význam má práve voľba "run ISO", ktorá umožní spúšťať obrazy hier, ktoré máte v počítači. Stačí si už iba nájsť hru, ktorá má prevažne koncovku .iso/.img a hneď Vám to nabehne. Pre úplnosť doplním čo znamenajú ostatné voľby. Run CDrom slúži pre hranie hier, ktoré máte fyzicky vložené v cd mechanike. Môžete si tak oprášiť svoju zbierku. Run PS EXE je formou akéhosi SONYčkárskeho spúšťacieho súboru, ktorým sa spustí konkrétna hra - niečo podobné ako EXE/BAT v MS-DOS. Run BIOS je voľba, ktorou spúšťate bios alebo aj firmvér konzoly. Na teraz si neviem predstaviť k čomu by vám poslúžil ale budiš. 

Funkcia "Change Disk" slúži na to, že ak Vás hra vyzve aby ste vložili CD2/3/4/5 tak to vykonáte cez túto voľbu. Môže sa Vám to zdať nereálne, ale budete sa možno čudovať koľko hier využíva 2 a viacero CD. Keď mám z fleku spomenúť aspoň 5 titulov tak viem, že taký Final Fantasy VII, VIII,IX, MGS, Koudelka, Fear Effect 1 a 2, Heart of Darkness, Riven nedohráte bez využitia tejto funkcie.

Z ďalších vymožeností emulátoru je aj ukladanie a načítanie pozícií. Je tu síce podpora virtuálnych pamäťových kariet, ale tie neumožňujú ukladať pozíciu kedykoľvek. Pomocou kláves F1 hru uložíte kedykoľvek a na akomkoľvek mieste. Trebárs aj uprostred video-sekvencie a následne F3 si pozíciu načítate. Aby ste sa vyhli tomu, že si vymažete dôležitý save v tej-ktorej hre a verte, že sa Vám to hlavne spočiatku zopár krát stane pomocou klávesy F2 prepínate medzi piatimi slotmi.

HRY: toľko tu omieľam hry a zatiaľ som ani nenaznačil odkiaľ ich vziať. Ja si chodím pre hry na stránku EMUPARADISE, ktorá je rajom a pripadám si ako v samoobsluhe. Stránka je celkom rýchla a zatiaľ nesklamala má však obmedzenie v podobe iba jedného sťahovania a teda nepodporuje sťahovanie súbežné. Nikto Vás však neobmedzuje koľko súborov denne stiahnete. Existujú aj ďalšie weby venujúce sa tejto problematike. Ak by ste tam predsa len niečo nenašli pomôže ešte vždy ujo google alebo aj také ulozto. 
U hier na viacerých diskoch si dajte pozor na to aby boli všetky z toho istého regiónu. To je to Ečko, Učko na konci.
Menším zádrhom je koncovka hier *.ECM, ktorú v emulátore nespustíte. Preto je súčasťou mojej kompilácie aj program unecm.exe, na ktorý takúto hru iba pretiahnete a on Vám súbor dekompiluje. Ide o niečo ako archivovanie/extrakcia za pomoci raru. Error Code Moduler znižuje rapídne veľkosť koncového súboru a ten je potom efektívnejší lebo šetrí miesto na serveri.

Ak sme už pri hrách chcel by som opomenúť aj to načo je lepšie použiť emulátor. Predstavme si zbežne, že máme hru napr. Resident Evil, Metal Gear Solid, O.D.T, ktoré síce vyšli aj na PC. Pre ich spustenie však budete dané hry musieť inštalovať a je dosť pravdepodobné, že ich nerozchodíte pre veľký počet jadier a grafickú kartu, ktorú daná hra nevie predýchať. V tejto chvíli obvykle siahnem radšej po ePSXe a neriešim, že si PC zasviním s ovládačmi pre WIN95 :D.

Ďalšou voľbou tohto emulátora sú hry, ktoré pod Windowsom ani nevyšli. Tu teda toho veľa nevyšpekulujete a zamávajte Crashovi, Skullmonkeys, Castlevanii...

TOP HRY, KTORÉ MUSÍTE VYSKÚŠAŤ
Keďže to časovo stíham spomeniem ešte zopár titulov, ktoré určite stoja za hriech.
Crash Bandicoot
Resident Evil
Metal Gear Solid
FEAR EFFECT (animovaná akčná adventúra)
Castlevania: Symphony of Night (2D RPG)
Final Fantasy (jRPG)
Gran Turismo
Parasite Eve
Silent Hill
Bushido
Tenchu
SkullMonkeys a mnohé ďalšie.

Na záver snáď dodám, že tento návod je skôr sprievodcom a nezaručuje 100% úspech a ak bude predsa len s niečím problém nebáť sa ozvať, prípadne uvítam aj nejaké tie tipy na hry, ktoré Vás bavili, prípadne nejaké tie úložiska odkiaľ hry ťaháte alebo ak si myslíte, že som niečo dôležité neopomenul tak to rád doplním. Píšte mailujte, faxujte, do skakavenia priatelia :DDDDD

Žiadne komentáre: