19. 11. 2011

Hry - ako ich rozbehnúť na moderných OS

Existuje veľa kvalitných starých hier, ktoré už možno dnes neoslnia svojou grafikou ale priniesli do herného kotla niečo nové - boli proste iné. To čo dnes už považujeme u novodobých hier ako samozrejmosť sa vyvíjalo dlhodobo. Dnešné hry využívajú princípy, ktoré vznikli v minulosti od svojích predchodcov sa líšia iba shadermi a vyššími nárokmi na PC.

V krátkosti k herným strojom, ktoré pohli herný svet dopredu


Amiga 500/600 1200
               Tak tento počítač už je v dnešnej dobe fakt prežitkom. Amigáci boli vo svojej dobe pánmi, veľa dosovských hier vzniklo najprv na Amige a až potom sa portovali do MS DOSu. Všetci veľký herný mágovia začínali na Amige a tým nemyslím iba tvorcov hier ale aj warez komunitu ako RAZOR a HYBRID aj oni museli niekde začať a pôsobia/škodia dodnes.
              Nebol to však iba herný prístroj mal aj svoje sofistikovanejšie vymoženosti (grafický editor, hudobný editor...), o ktorých je sa asi v dobe okien zbytočné rozpisovať.
EMULATION: systém sa dá emulovať a to za pomoci emulátora WINUAE, kt. je síce zdarma, ale k správnej emulácii je potrebný originálny KICKstart ROM, ktorý sa dá kupiť/stiahnuť na nete zdarma. Existuje alternatíva v podobe CLOANTO Amiga Forever (odporúčam googliť pre viac informácii), ktorá už zdarma nie je a okrem hier obsahuje aj DEMOS (neide o demá hier), Workbench (OS niečo ako windows 3.x grafická nadstavba) a mnoho ďalších funkcií.

Nintendo 8-Bit  NES/Famicom/Dendy
                 Jednalo sa o 8-bitovú konzolu od Nintenda. Bola to konzola, ktorá zasiahla široké masy. Vyšlo na ňu cez 1000 hier, pravdaže jednalo sa o graficky jednoduché veci. U nás sa napodobenina dala zohnať po revolúcií na trhoch a kade tade. Hry boli distribuované na Cartridgeoch. Kedže išlo o konzolu iné ako hranie hier sa na tom vykonávať nedalo. K samotnej konzole vyšli mnohé doplnky ako pištole, podložky a pod. blbosti. Dodnes sa nájdu ľudia, ktorí jej venujú pozornosť, najznámejší je asi Angry Video Game NERD, ktorý tieto hry s istou pravidelnosťou recenzuje.
EMULATION:Samotná konzola sa dá jednoducho emulovať pomocou FCEUX a hry sa dajú stiahnuť napríklad na stránke. Samotná emulácia nie je už až tak náročná a pri problémoch odporúčam googliť.


SONY Playstation / PSX
 Ďalšia z herných konzol, ktorá sa dostala do rúk širokým masám. Hranie hier nebola už iba výsada majetnejších. Majitelia PSX mali výhodu oproti pcčkarom v tom že neriešili grafiku, procesory a iné blbosti. Stačilo si kupiť hru a hrať, avšak ceny hier boli dvojnásobne vyššie ako na PC, to bol asi prvý podnet na to začať piratčiť. Po inštalácii Modchipu začali fungovať aj napálené hry, dokonca sa začali predávať napálené kópie. Aj cez tieto neduhy sa PSX stala hitom a preto mala svojho nástupcu v podobe PS2.
EMULATION: pre emuláciu slúži emulátor ePSXe, Biosy a hry nájdeme trebars tu.
 
286/386/486 MS-DOS

 Jedná sa o klasický počítač, predchodcu dnešných. Jeho frekvencia sa pohybovala maximálne do 30 MHZ. Microsoft preň vyvinul OS MS DOS (1981) - ktorý vylepšili o grafickú nástavbu Windows 3.x (1992). Práca s počítačom bola týmto veľmi zjednodušená. Každý počítačový analfabet sa mohol s počítačom naučiť pracovať, pretože už nešlo nezmyselné zadávanie príkazov ale všetko sa dalo riešiť pohodlne či už pomocou Norton Commandera (1986) alebo Windows 3.0.
POZNÁMKA: MS Dos vznikol už v 80-tych rokoch ale ja sa zameriavam a popisujem skôr roky 90-te.
EMULATION: ako základný emulátor slúži DOSBOX, ktorý je však potrebné nastaviť a na to odporúčam DJ-ov návod - na stránke samotnej sa nachádza aj mnoho hier. Keby však niečo chýbalo tak odporúčam tieto stránky o Abandonware 1, Abandonware 2, alebo si hry prispôsobené pre moderné OS môžte aj zakúpiť na GOG.





Žiadne komentáre: