27. 12. 2011

Desperados: Wanted Dead or Alive


FLASHBACK: Tak asi každého z nás zahreje kdesi pri srdci (z biológie som prepadol) pichne keď si spomenie na Commandos - koho by nepichlo pripomeniem, o čo v Commandos šlo. Hra samotná definovala nový sub-žáner. Za  predchodcu možno považovať ťahové stratégie typu Jagged Alliance, Incubation, Soldier at War (alebo v našich končinách hra Spellcross). Hra spojila prvky real-time stratégie a ťahovej, ide vlastne o boj malého tímu proti početnej prevahe, ktorý prebieha priamo v čase. Avšak aby sa na nás nevyrojilo sto nepriateľov naraz, trpia protivníci istou dávkou slepoty - aby som nemystifikoval ide o určitý súbor pravidiel, ktorých dodržiavaním sa vyhneme pozornosti nepriateľov, ba čo viac môžme im prejsť cez rozum a nemusíme ani nikoho zabiť, resp. môžme zabíjať iba nevyhnutne. Úlohou nikdy nebýva vyvraždiť všetok odpor v ceste, ale iba tých ktorí nám brania v splnení misie. Áno, v každej misii je našim cieľom niečo iné od sabotovania, demolácie, záchrany, atentátu až po únik. Týmto sa dostávame k taktizovaniu iného kalibru, je potrebné si naplánovať určitý postup, ktorý zahŕňa vniknutie do komplexu, vykonanie cieľa misie až po útek spoza nepriateľských línií.




STORY: Najrýchlejší pištoľník divokého západu získava lukratívnu zákazku na polapenie bandy vykrádajúcej vlaky na sever od hranice s Mexikom. Samozrejme na túto úlohu nie je sám, no spočiatku vlastne áno, ale len do chvíle pokiaľ neposkladá svoju starú partu desperátov. Ani jeden z nich však nie je svätcom a každý stojí na šikmej ploche. Ako prvý sa k nemu pridáva černoch Sam, ktorý sa dostal do konfliktu s majiteľom plantáže, lebo ostatných černochov štval proti nemu. O čosi neskôr sa k nemu pridáva aj desperát prezývaný doktor McCoy, ktorého vytrhne kmotre zubatej priamo zo šibenice (mimochodom odsúdeného kvôli pokusom s mŕtvolami a pochybnému liečiteľstvu). Základnú štvorku uzatvára Kate O´Hara, ktorú prichytia ako podvádza na pokrovom turnaji. V závere sa do tímu pridajú ešte dvaja ďalší členovia, ktorí sa chcú pomstiť bande hrdlorezov z osobných dôvodov a to aj bez nároku na odmenu. Sanchez, vodca púštnych ľudí, ktorému banda vyvraždila ľud a zosadila ho z pomyselného trónu. Číňanka Liu, ktorej banditi zavraždili rodičov a vypálili celý statok. Viac by som asi z príbehu prezradiť ani nechcel aj tak som už toho povedal až-až a práve túžba po objasnení príbehu poháňa hráča vpred (odhalením by som to dosť skazil). Dodám k nemu snáď toľko, že je celkom  kvalitný, plný nepredvídateľných zvratov a neide o stokrát omleté klišé, ktoré sme mohli vidieť už vo filmoch s Clintom Eastwoodom.



  
GAME: Ako už bolo povedané, spojitosť medzi Desperados a Commandos je viac než zjavná (nie je to iba tou príponou -dos). Faktom, ale ostáva, že Commandos tu bol skôr, no Desperados je jeho oveľa vydarenejším klonom - tento rozdiel nie je spôsobený pokročilejšou technológiou, ale už hore spomínaným príbehom (u Commandos príbeh chýbal, bola tam síce historická autentickosť druhej svetovej vojny, no príbehy hlavných hrdinov nikoho nezaujímal ) a celkovými možnosťami, ktoré Desperados hráčovi ponúkajú. Pridáme k tomu nádherne prostredie divokého západu, áno divokého, hier s touto tématikou je ako šafranu (spomínam si asi iba na pár hier s touto tématikou, v závere som ich aj vymenoval) a je tu ďalší A - čkový titul. V hre sa ujímame hneď viacerých postáv. Každá z postáv má iné zručnosti, ktorých kombinácia vedie k zdarnému splneniu úlohy. Aby toho nebolo málo v každej misii je cieľov hneď viacero. Na to, že s jednou postavou prenikneme cez celé nepriateľské územie môžte zabudnúť. Štýl najprv strieľaj a potom sa pýtaj si môžme tiež odpustiť, lebo v lepšom prípade to len upúta našich nepriateľov na našu pozíciu.  



VISUAL: všetky textúry v hre sú krásne animované a doplnené hudbou, ktorá perfektne dokresľuje atmosféru. Pre všetkých milovníkov klasických westernov je to I MUST HAVE.




DOWNLOAD: v súčasnej dobe firma Infogrames ako taká nejestvuje, ale hra je vo vlastníctve spoločnosti ATARI, ktorá ju neuvoľnila. Hru nie je možné nikde kúpiť a preto si myslím, ak ju chcete vyskúšať odporúčam tento torrent.
VERDIKT: Hra je perfektnou ukážkou toho ako môže klon predbehnúť svoju predlohu. Snáď dodám, že ide zase o dosť ťažší kúsok čo sa náročnosti týka, ale stojí za to vyskúšať.
PODOBNÉ HRY: Ako som uviedol hier s tématikou divokého západu je dosť málo a preto skúsim aspoň vymenovať tie, s ktorými som sa stretol a hral.



  Colorado (1990) AMIGA - ide o zaujímavú platformovku s prvkami adventúry. Jediné čo zarazí je asi nepodarené ovládanie, ktoré len tak nesadne. Existujú aj ďalšie neduhy, ktoré nemá zmysel menovať s prihliadnutím nato kedy hra vyšla.




Outlaws (1997) PC - Doomovka, ktorá je dosť vychytaná až na tu grafiku ktorá je tak trochu zastaranejšia (už vdobe kedy vyšla). V podstate ide o celkom hrateľnú a chytľavú záležitosť s kvalitným príbehom prerozprávanom formou kreslených filmov. 





Red Dead Revolver (2004) PS2 - tak k tejto hre sa mi nikdy nepodarilo dostať ani za mlada a teraz už nemám toľko času aby som sa k nej vracal. V skratke šlo o čosi na spôsob GTA na divokom západe.



Gun (2005) PC, PS2, XBOX - ide o ďalšiu hru na spôsob GTA, autá boli vystriedané za kone, systém misií ostal taktiež zachovaný. Stojí určite za vyskúšanie.




Dead Man's Hand (2004) XBOX, PC - ide o doomovku, v ktorej funguje bodový systém streľby. Hra bola vydaná ako budgetovka čiže zázrak sa nekoná. Celkovo je hra nemastná neslaná a preto odporúčam sa vyhnúť naďaleko.



Call of Juarez (2006) PC - hra od poľských autorov, doomovka s perfektným príbehom, grafikou a fyzikou. Dočkala sa dvoch pokračovaní, ktoré podľa recenzií nedopadli najlepšie...



Desperados 2: Cooper's Revenge (2006) - sklamanie roka 2006, na toto som sa tešil ako malý chlapec, všade ospevované pokračovanie, ktoré si mohli radšej tvorcovia odpustiť. Nič nefunguje ako má, grafika je priemerná a pritom nároky závratné. Navyše je tak zabugovaná a ani Patch nič nevyrieši.

Red Dead Redemption (2010) PS3 - hru mám doma asi vyše roka približne toľko čo som si obstaral PS3. Môžem povedať iba toľko, že som ju ani nehral :D. Je pre mňa pri mladá, keď si nájdem čas tak o nej napíšem...

Žiadne komentáre: