3. 3. 2014

Buřtík

V histórii tohto blogu sme sa ešte nestretli so žiadnou freeware hrou a preto by som to chcel napraviť týmto českým výtvorom. Samotná hra vyšla vo februári roku 2000 a stvorilo ju dvojčlenné štúdio AlbiSoft, ktoré mimochodom za 5 rokov vyprodukovalo až 9 hier. Obraz Buřtíka je už asi jasný, nie je to hra svetoborná, ale keď sa prestanete špárať v grafike, oželiete hudbu a vezmete v úvahu, že je zadarmo, s českým humorom a vtipom, s viac-menej dobrou hrateľnosťou - no proste na pomery československej free scény nadštandard.


STORY: príbeh je tak trocha klišoidný a je prezentovaný statickými obrazmi, na ktorých je jeden tlusťoch neprávom obvinený z bankovej lúpeže. Ako to už tak býva tlstých ľudí nemá nikto rád a tak dostane hlavná postava skoro trest smrti. No namiesto toho vyviazne s ľahkým doživotím, z ktorého sa však vykrúti útekom.

GAME: neokúzlil Vás príbeh plný justičných omylov a dejových zvratov? Možno to napraví hra samotná, a
možno taktiež nie. V jadre sa jedná o klasickú arkádu, ktorá sa skladá z dvadsiatich levelov, pričom jeden level číta iba 3 obrazovky. Musím však poznamenať, že Buřtík a.k.a. Tlustoprd je strašne frustrujúca a náročná. Je to spôsobené hlavne amaterizmom autorov, ktorý sa nijak extra nehrali s hranami textúr. Výsledne to vyzerá asi tak, že streľba a skákanie je strašne nepresná. Raz to hrá vo Váš prospech inokedy v prospech nepriateľa. Budete sa s tým potýkať počas celej hry a tento fakt Vám nebude sťažovať iba boj, ale aj skákacie pasáže  kedy budete nútení stáť mimo nakreslenej plošiny, takpovediac vo vzduchu.

K samotnému boju sú určené až 4 strelné zbrane, do ktorých musíte zbierať náboje a samozrejme jedna palička, ktorou môžete nepriateľov mlátiť donekonečna. A proti komu to vlastne budete bojovať? No proste proti každému, koho stretnete. Z počiatku to budú iba policajti vybavený obuškami, neskôr však dôjde na tuhší kaliber ako colníkov so samopalom, či dokonca psa s pištoľom :D.
Jedno čo hodnotím veľmi kladne je rôznorodosť nepriateľov, v každom leveli bojujete takmer proti niečomu novému. Niekedy je to až bizarné napr. boj s rychlými šípmi, Mečiarom, Husajnom, Gagarinom, Vietnamcami, Dalajlamou atp... Navštívite samozrejme aj zaujímavé lokácie, ktoré čítajú aj černobyľskú elektráreň, no pozriete sa aj na Sibír či do vesmíru... 

Aj keď jednotlivé kolá nie sú extra dlhé (3 obrazovky), po úspešnom dokončení máte možnosť si svoj postup nielen uložiť, ale dokonca dostanete aj PASSWORD. K hre sa tak môžete kedykoľvek vrátiť. Zaujímavo i keď nedopracovane pôsobí i základné menu, ktoré je zaujímavo pojaté. Nefunguje však položka SETUP...

Jedna vec, ktorá ma strašne bavila bol spôsob akým sa Buřt vyhýba streľbe. Klasicky šípkou dole sa predkloní a streľba prúdi ponad neho. Sam-tam to vyzeralo, že pravým dôvodom úteku boli skôr sprchy kde sa často zhýbal po mydlo :D

VISUAL: tak ten mi je dosť záhadou. Celý je totiž úplne jednoduchý a nakreslený v trocha komplexnejšom programe ako MS Paint (čítaj maľovanie), ale zasa nie až tak komplexnejšom. Celé je to teda také nevídané, nehovorím že zlé, ale jednoduché. Základná paleta farieb a je vymaľované. Na dôvažok keď už sme pri tejto umeleckej stránke nezaškodila by ani hudba. Neviem prečo no v DosBoxe a ani pod oknami som žiadnu nepočul. Proste hrozné ticho. 
VERDIKT: hra, ktorá vznikala v priebehu pol roka ako čisto dobrovoľnícka záležitosť určená hocikomu a zadarmo. Tak taký je presne Buřtík. Má množstvo chýb, ktoré sa len ťažko dajú odpustiť alebo prehľadnúť. Niekedy to pôsobí strašne amatérsky, ale aj tak to bol zaujímavý počin na českej free scéne, ktorý bol dotiahnutý takmer dokonca.

Žiadne komentáre: