15. 2. 2014

PSP - EMULÁTOR NA DRUHÚ

"autor tohto článku nenesie žiadnu zodpovednosť za to, že keď na svojom PSP spustíte akúkoľvek hru pochádzajúcu z Nintenda a už tobôž opovrhuje ľuďmi, ktorí si hry nekupujú, ale miesto toho sprosto pirátia"


Dnešného adepta asi nemusím predstavovať jedná sa o konzolu spoločnosti SONY, ktorá ma nadchýna aj dnes v dobe keď je trh prenosných konzol na mŕtvom bode medzi dotykovým Androidom, PSP Vita a Nintendo 3DS. Suma sumárom pripočítajme k tomu ešte neprehľadný trh napodobiteľov, ktorý sľubujú hory doly a šplechov typu Nvidia hracích konzol a máme tu slušný guláš, z ktorého by sa jeden nenajedol.
SONY PSP bola naozaj masová konzola, ktorú mal každý druhý chalan v mojom okolí. Jeho základným lákadlom a vlastne aj zhubou bola práve jeho ľahká prelomiteľnosť, tzn. že v pohodlí svojej obývačky ste si doň dokázali nahrať neoficiálny firmvér CFW (základný systém, na ktorom PSP bežalo niečo ako OS u PC) a do PSPčka ste dokázali stiahnuť hocijakú hru bez toho aby ste ju boli nútení kupovať.


I keď samotné PSP disponuje mechanikou UMD diskov (niečo ako miniCD/DVD) málo kto tie hry aj kupoval. Bez zbytočného moralizovania typu "ľudia kupujte hry lebo ďalšie už možno nevyjdu" mňa nadchla úplne iná myšlienka. alebo dajme tomu cesta, ktorá umožnila emuláciu.
Veľké spoločnosti sa akosi tejto pálčivej otázke alebo voľbe úplne vyhýbajú emulácia je pre herné konzoly postrachom, ktorá by rýchlo dokázala položiť aj taký Microsoft. Len si to predstavte, že by ste dokázali na takej PS4 s emulátorom rozbehať všetky hry z XBOX360... Alebo aj naopak... Ak by to bolo možné, čo teoreticky aj je (myslím to prvé), tak si ju ešte dnes bežím kúpiť.
              Konečne by sa zatol tipec nenažratým spoločnostiam, ktoré sú ešte aj dnes schopné predávať hry zo starších konzol. Viď jeden príklad za všetky PS3/nové modely/ neumožňujú spätnú kompatibilitu s PS2 a už tobôž nie s PS1. Miesto toho aby sa spoločnosť zaoberala tým ako túto chybu napraviť, zaoberá sa tým ako Vám predať "HD" remaky, ktoré nie sú až tak HD a už vôbec nie zadarmo. A darmo, že máte doma originál Resident Evil 1-4 na PS3 si ich nezahráte a teda buď si kúpite HD revíziu alebo vytiahnete predošlú generáciu konzol zo šuplíka a budete hrať na nich. S novými trendami v hraní kedy nás spoločnosti nútia byť ONLINE aj pri singleplayerovej kampani nedáva mi spávať myšlienka má ešte vôbec zmysel niečo si kúpiť keď tak či tak si to o pár rokov nebudem mať na čom zahrať? Boli časy keď boli hry popri knihách, filmoch a hudbe považované za akési umenie. Dnes je to len biznis drbnime tam poriadny engine, kopec nezmyslov, milion patchov a vydajme to lebo nás tlačí termín...

 Niečo podobné umožňovalo práve PSP, ktoré si v pomerne mladom veku vybudovalo undergroundovú komunitu, ktorá sa zaoberala mimo iné aj emulovaním, čiže hraním hier z iných konzol. V prípade PSP to však znamenalo, že ste na tom prtítku rozbehali akúkoľvek hru z PSOne, poradilo si aj s Nintendom NES/SNES, Gameboy Advance, Segou Genesis/Megadrive, MS DOSom, Nintendom 64, Amigou atp... Ak k tomu pripočítame hry oficiálne vydané pre PSP radovo asi 1000 hier, máme tu dovedna nepekné, pre hráčov samozrejme pekné číslo viac ako 10 tisíc hier. To však iba mojim skromným odhadom pretože som zďaleka nemenoval všetky tie konzoly, ktoré bolo možné emulovať a pravdupovediac som to zúžil iba na tie, ktoré som aj osobne odskúšal.

V prípade emulácie je treba uznať, že PSP vkročilo pár krát doprázdna napríklad vtedy keď sa snažilo zvládnuť také to Nintendo DS. Pravdupovediac konzola DS využívala jeden perom ovládaný displej zatiaľ čo PSP malo displej iba jeden a to nedotykový. Dlhý čas išli taktiež fámy aj o tom ako skvelo je PSP predimenzované. Disponuje totiž silnejším procesorom ako je PS2 taktovaným kvôli spotrebe na nižšie hodnoty. Veľa sa tak polemizovalo o tom, že RAZ bude možné na PSPčku hrať hry aj z PS2. Ono znie to pekne nosiť si so sebou taký Resident Evil 4, Gran Turismo 4, Kingdom Hearts 1+2, MGS 3, Black... atp. vo vrecku. PSP malo však jeden veľký problém malo totiž iba jeden analog, ktorý ani nebol tak celkom analogom.

Hrať super buper 3D hry na PSP je tak povediac muka. Z hlavy si môžete vyhodiť napríklad také tituly akým je celý žáner FPS a aj niektoré third person hry su tak povediac muka. Za to môže už štandardne iba jeden "analog" určený poväčšine pre pohyb a krkolomné ovládanie kamery, ďakujem neprosím. Na druhú stranu veľmi príjemne a originálne si na tomto hernom ťažítku zahráte hry z PSone, GBA, SNES, NES či Nintenda 64...

Na vrub originálnosti je nutné dodať, že aj táto konzola mala zopár ONLY hier, ktoré by ste ťažko hľadali inde. Mala trebárs hry ako je PATAPON, LOCO ROCO, MGS, GOW, vlastnú Castlevaniu...



I HAVE A DREAM,
že raz nebudem otrokom spoločností, ktorým na mne a na Vás nezáleží a na všetko čo kedy bolo stvorené mi postačí jedno schopné PC a jedna prenosná konzola typu PSP...

Žiadne komentáre: